НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ВИТРАТОУТВОРЮЮЧИХ ЧИННИКІВ У КООРДИНАТАХ ДОСЯГНЕННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ СТРАТЕГІЧНИХ І ТАКТИЧНИХ ЦІЛЕЙ - Радіонова, Наталія; Тарасенко, Ірина; Григоревська, Олена; Саюн, Алла; Черниш, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті представлено результати дослідження чинників, що впливають на витрати підприємства. Основною метою дослідження є аналіз витратоутворюючих чинників та їх систематизація для підвищення ефективності управління витратами підприємства на тактичному й стратегічному рівнях. Актуальність наукової проблеми полягає в тому, що систематизація витратоутворюючих чинників залежно від стратегічної мети й тактичних цілей підприємства сприятиме підвищенню рівня ефективності системи управління витратами, яка впливає не тільки на підвищення прибутковості підприємства, а й на його успішний розвиток шляхом підвищення рівня конкурентоспроможності продукції підприємства на засадах оптимізації витрат. Дослідження літературних джерел і наукових підходів до систематизації витратоутворюючих факторів дало можливість стверджувати, що це питання залишається невирішеним повною мірою й потребує дослідження. Так, витратоутворюючі чинники мають різноманітну класифікацію: на структурні та функціональні; виробничі та позавиробничі; загальнодержавні, галузеві та внутрішньовиробничі; зовнішньоекономічні, міжгалузеві та внутрішні тощо. Результати аналізу наукових підходів до визначення витратоутворюючих чинників дали можливість сформулювати визначення витратоутворюючих чинників як таких умов внутрішнього та зовнішнього середовища, унаслідок яких змінюються рівень, обсяг, структура й динаміка витрат підприємства. Запропоновано класифікацію чинників, що здійснюють уплив на формування витрат підприємства, ураховуючи стан внутрішнього й зовнішнього середовища. Чинники внутрішнього й зовнішнього середовища запропоновано групувати за ознаками: можливості їхнього впливу на витрати з виокремленням груп чинників прямого та непрямого впливу; залежно від рівня управління з виділенням груп чинників стратегічного й тактичного рівня. Крім того, для стратегічного рівня управління витратами пропонується виокремити такі групи чинників: економічні, ринкові, податкові, фінансові, системні. Результати проведеного дослідження можуть мати прикладне значення для керівників виробничих підприємств із позицій управління витратами щодо досягнення підприємством стратегічної мети та тактичних цілей.