КЛАСТЕРНИЙ ПІДХІД В ОЦІНЦІ ДОВОЄННОГО РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ ІНКЛЮЗІЇ НАСЕЛЕННЯ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ НА РИНКУ БАНКІВСЬКИХ КРЕДИТІВ - Майорова, Тетяна; Тимошенко, Ірина; Урванцева, Світлана; Черняк, Роман; Луців, Павло (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Проблема фінансової інклюзії населення є актуальною в країнах, що розвиваються, у тому числі й в Україні. Аналіз стану фінансової інклюзії на регіональному рівні засвідчив низький рівень надання українцям фінансових послуг. Мета статті – оцінити рівень фінансової інклюзії домогосподарств регіонів України на ринку банківських кредитів у довоєнний період за допомогою інструментів кластерного аналізу та обґрунтувати можливість їх застосування для формування ефективної регіональної політики держави в контексті відновлення та розвитку постраждалих територій, зокрема з урахуванням забезпечення доступу населення до кредитних продуктів банків. Методологічним інструментом дослідження був кластерний аналіз. Із його допомогою розроблено алгоритм кластеризації регіонів України за рівнем фінансової інклюзії населення на ринку банківських кредитів з урахуванням таких показників, як: кількість банківських відділень, сума кредиту на одну особу, процентні ставки за кредитами фізичним особам у регіонах. У результаті кластерного аналізу сформовано чотири кластери регіонів України: із низьким, середнім, високим та розвиненим рівнями доступу домогосподарств до кредитних продуктів банків. Більшість українських регіонів (15) ще в довоєнний час було визначено як такі, що мають низький рівень фінансової інклюзії населення на ринку банківських кредитів. Це дозволило зробити висновок, що ці області потребують особливої уваги з боку центральної та місцевої влади, а також фінансових установ щодо покращення доступу населення до банківських послуг. Обґрунтовано необхідність посилення фінансової інклюзії населення в Україні під час воєнного стану та в повоєнний період з урахуванням потреб деокупованих та прифронтових територій, а також регіонів із великою кількістю внутрішньо переміщених осіб.