ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ДЕТІНІЗАЦІЄЮ ЗАЙНЯТОСТІ ТА СОЦІАЛЬНОЮ БЕЗПЕКОЮ СУСПІЛЬСТВА ЗА СУЧАСНИХ УМОВ - Кравченко, Ірина; Поліщук, Вадим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Дослідження спрямоване на визначення та конкретизацію наслідків упливу різних проявів тіньової зайнятості та заходів детінізації зайнятості на рівень соціальної безпеки, виражене в зміні показників, що його визначають, за допомогою розробленої автором інноваційної методики. Практичне застосування розробленої методики дало можливість статистично й математично обґрунтувати зв’язок між непрямими та нечіткими дестабілізуючими показниками тіньової зайнятості й зміною рівня соціальної безпеки в Україні у 2014-2021 рр., що є поштовхом для максимізації зусиль держави, спрямованих на детінізацію економіки, зайнятості населення та зниження рівня корумпованості суспільства. У запропонованій комплексній методиці застосовані математичні методи для аналізу й оцінки поточної соціально-економічної ситуації у сфері тіньової зайнятості за рахунок розробки комплексу формалізованих показників, а також не формалізованих, аналіз яких є ефективним у поєднанні з методикою нечіткої логіки, що найбільш глибоко за сучасних умов здатна охарактеризувати абстрактні соціальні процеси в математично-статистичному вимірі. Обґрунтовано необхідність використання для проведення оцінки взаємозв’язку між факторними та результуючими показниками інструментів і лінійного, і нелінійного програмування (поліноміальної моделі). Обґрунтовано ідеї доцільності використання методу огортаючих даних (Data envelopment analysis – DEA) для емпіричного підтвердження ефективності заходів детінізації та прогнозування рівня соціальної безпеки на основі аналізу конкретних детінізаційних заходів, що дозволяє відобразити зв’язок між вхідними факторами (показниками тіньової зайнятості) та вихідними параметрами (рівнями матеріальної, демографічної та соціальної структури соціальної безпеки, а також загальним рівнем соціальної безпеки). Практичне використання розробленої методики дає можливість формування (на основі прогнозних показників) конкретизованих задач щодо досягнення певного рівня детінізації зайнятості шляхом їх закріплення в офіційних нормативних документах (у державних програмах, стратегіях детінізації тощо). При формуванні індикаторів соціальної безпеки обґрунтовано значущість сучасних характеристик якості життя населення як фактора, що є підґрунтям соціально-економічної сфери життєдіяльності суспільства та людини як основної цінності, безпека якої є ціллю впровадження будь-яких соціально-економічних заходів.