КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ БЮДЖЕТІВ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД У ВОЄННИЙ ЧАС ТА В ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД - Василевська-Смаглюк, Ольга; Гура, Надія; Дерун , Іван; Шевчук, Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Зовнішні загрози (російсько-українська війна, зміни клімату на планеті, наслідки пандемії COVID-19) та внутрішні чинники (брак фінансування, неефективне використання коштів, неузгодженість повноважень виконавчої влади на різних рівнях) призводять до незбалансованого ухвалення бюджетних рішень на рівні територіальних громад в Україні. Велику роль у подоланні таких вузьких місць відіграє переосмислення функцій бухгалтерського обліку та контролю. Мета дослідження полягає в пошуку нових концептуальних підходів, які дозволять покращити ефективність роботи органів місцевого самоврядування на основі забезпечення управління територіальною громадою повною, точною та оперативною інформацією. У статті проаналізовано публікації за 1946-2022 рр. з наукометричної бази даних SCOPUS за допомогою VOSviewer, використано методи контент-аналізу та кластеризації. Крім того, у статті використано низку методів наукового пізнання: аналіз і синтез, індукцію та дедукцію, системний метод, аналогії. Авторами визначені проблеми та кроки, які здійснюють органи місцевого самоврядування у воєнний час на місцевому рівні, пов’язані з місцевими бюджетами. З’ясований уплив природничих чинників, сталого розвитку, бухгалтерського обліку та контролю на забезпечення керованості бюджетів територіальних громад. У статті запропоновано новий концептуальний підхід щодо організації бюджетного процесу територіальних громад, який базується на концепції STEM. Для її практичної реалізації рекомендується застосувати концепт «розумного міста». Авторами визначено основні плюси та застереження щодо його реалізації в Україні. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості покращити ведення бухгалтерського обліку та здійснення державного контролю бюджетів територіальних громад.