РОЛЬ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЯТОРА В БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ КРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ - Сокровольська, Наталія; Корбутяк, Аліна; Олексин, Артур; Бойченко, Олег; Данік, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
В умовах збройної агресії та її негативного впливу на екзогенне й ендогенне середовище економічних агентів загострюється проблематика роботи секторів національної економіки, зокрема банківського сектора. У цьому контексті держава набуває ключової ролі в управлінні процесами банківського сектора й на мікро-, і на макрорівні. Метою дослідження є визначення ключових характеристик упливу держави на банківський сектор в Україні під час активної фази війни. У межах аналізу застосовано метод синтезу, метод економіко-статистичного аналізу, а також кейс-метод. Методологічною основою дослідження є метод стратегічного аналізу. Наголошено на ключовому завданні збалансування забезпечення операційної роботи банківського сектора, підтримання стабільного макроекономічного стану та безпеки держави. У результаті акцентовано на необхідності визначення системи ключових показників для управління в особі регулятора та органів центральної влади під час війни. Відповідно, у розрізі цих показників аналіз показав, що банківський сектор України у 2022 році не зазнав катастрофічних утрат, що свідчить про успішність роботи держави в цій площині. Зокрема кількість працюючих банків в Україні трохи скоротилася – на 5,7% у 2022 р. (до 67 банків). Додатково зафіксовано, що банківський сектор України зберігав позитивний фінансовий результат на рівні 12 млрд грн чистого прибутку в 3 кв. 2022 р. Перспективи майбутніх досліджень полягають у поглибленому вивченні факторів упливу на комплекс дій держави на мікро- та макрорівні в площині задоволення потреб основних груп стейкхолдерів.