ПРОТЕКЦІОНІЗМ В УМОВАХ БАГАТОПОЛЯРНОСТІ СВІТОВОЇ ТОРГІВЛІ - Пугачевська, Катерина; Медвідь, Лариса; Гоблик-Маркович, Надія; Феєр, Оксана; Лизанець, Анжела (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
В умовах становлення багатополярної системи світової торгівлі проблематика реалізації протекціоністської торговельної політики постає особливо гостро й перебуває у фокусі уваги теоретиків та практиків. Основною метою статті є дослідження торговельного протекціонізму в глобальній економіці в умовах багатополярності, ідентифікація векторів упливу війни в Україні на політику у сфері торгівлі продовольчою продукцією, визначення витоків кризи СОТ у системі багатостороннього регулювання міжнародної торгівлі та оцінка перспектив повернення до доктрин вільної торгівлі на основі комбінаторного підходу, що включає в себе розрахунок кількісних індикаторів обмеженості торгівлі та оцінку якісних параметрів змін зовнішньоторговельної політики. Емпіричні результати свідчать про: високий динамізм посилення нових торговельних обмежень, зокрема експортних, спричинених спочатку пандемією COVID-19, а згодом війною в Україні; перманентне зростання імпортних обмежень, а відтак станом на кінець 2022 р. вони охопили 9% світового імпорту; зростання обмежувальних заходів щодо експорту продуктів харчування, кормів та добрив у відповідь на виклики продовольчій безпеці, спричинені війною в Україні. У статті визначено необхідність урахування індикаторів імпортозалежності та імпортомісткості експорту при формулюванні векторів трансформації зовнішньоторговельної політики в частині підтримки національного виробництва в площині економічного націоналізму. Автори підкреслюють важливість системи врегулювання суперечок у рамках СОТ, а її недієвість ставить під сумнів можливість функціонування СОТ в існуючому форматі, у тому числі як результат поширення регіональних торговельних угод. Перспективами подальших досліджень у цьому напрямі є оцінка макроекономічних ефектів та загроз для економіки України від односторонньої лібералізації у сфері імпорту на фоні протекціоністської політики «головних гравців» світової економіки, визначення потенціалу використання політики захисту селективних видів економічної діяльності в умовах післявоєнного відновлення.