ТЕОРЕТИКО-АНАЛІТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ФАКТОРІВ УПЛИВУ НА РІВЕНЬ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПОСЛУГ ПІДПРИЄМСТВ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ - Кондратенко , Наталія; Тернова, Ірина; Шевченко , Вікторія; Чупріна , Маргарита; Швед, Аліна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є теоретичне та аналітичне обґрунтування факторів, що впливають на рівень управління якістю послуг підприємств залізничного транспорту в Україні. У статті проаналізовано основні наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених щодо визначення факторів упливу на рівень управління якістю послуг підприємств, у тому числі підприємств залізничного транспорту. Зазначено, що транспортна галузь в Україні та в інших країнах світу відіграє важливу роль у забезпеченні соціально-економічного розвитку країни. Особливо гостро це відчувається саме в період воєнних дій, які відбуваються на території України. Так, за період воєнних дій послуги з перевезення збільшилися, особливо це пов’язано з евакуацією населення та безкоштовним проїздом. Саме тому важливим залишається розвиток потенціалу транспортних підприємств, у тому числі залізничних. Наведено динаміку зміни перевезення пасажирів та вантажів за видами транспорту, де пріоритетним видом транспорту залишається залізничний. Проаналізовано категорію понять «якість» та «якість послуг». Сформовано внутрішні (виробничі, соціально-психологічні, людські, організаційні тощо) та зовнішні (політичні, економічні, соціальні, технологічні, екологічні, культурні, медико-біологічні тощо) фактори, які впливають на якість послуг (продукції) та окремо обґрунтовано фактори, що впливають на рівень управління якістю послуг підприємств залізничного транспорту, до яких, на думку авторів, відносяться: надійність, безпека, чуйність, компетентність (фаховість), доступність (фізична та психологічна), комунікабельність, розуміння, матеріальність як фізичні параметри послуги, довіра (достовірність, чесність), чемність. Запропоновано інтегральний показник рівня управління якістю послуг підприємств залізничного транспорту, побудова якого представлена у вигляді поетапного алгоритму. Використання такого алгоритму дасть можливість керівництву підприємства підвищити рівень управління якістю послуг та забезпечить його конкурентоспроможність і прибутковість. З’ясовано, що в майбутньому побудова інтегрального показника рівня управління якістю послуг підприємств залізничного транспорту та визначення його прогнозних значень може бути покладено в основу розробки державної регіональної стратегії розвитку й мати важливе значення для розробки планів розвитку підприємств залізничного транспорту.