УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПЕРСОНАЛУ ДЛЯ ПОСИЛЕННЯ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТА СТАНУ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Кудактін, Сергій; Назаренко, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є концептуалізація засад управління розвитком персоналу, визначення завдань цього процесу, факторів, які знижують рівень ефективності розвитку працівників і причин, що мінімізують готовність працівників до саморозвитку та професійного розвитку. Удосконалено категорійний апарат кадрового менеджменту уточненими авторами поняттями «розвиток персоналу», «управління розвитком персоналу». Доведено зв’язок між управлінням розвитком персоналу та формуванням кадрового потенціалу суб’єкта господарювання, здатного забезпечити підприємству конкурентні переваги та безперервну діяльність на ринку. Узагальнено мотиви, каталізатори та методи й інструменти розвитку персоналу. Запропоновано на рівні роботодавців та топменеджменту розвиток персоналу позиціонувати як складову ціннісної пропозиції для співробітників (Employee Value Proposition), а також ураховувати її при перегляді та оновленні карт компетенцій. Формування якісного інформаційно-документаційного супроводу процесу розвитку персоналу, зокрема розробка карт компетенцій, IDP-планів, кадрової політики, сприятиме підвищенню рівня ефективності кадрового менеджменту суб’єкта господарювання. Грамотна розробка їх та дотримання на рівні менеджменту дозволить сформувати кадровий потенціал підприємства й забезпечити високий рівень інтелектуально-кадрової безпеки компанії. Визначено наслідки, які може мати ефективне управління розвитком персоналу для стану економічної безпеки суб’єктів господарювання. Зроблено припущення, що стратегічні орієнтири розвитку персоналу мають органічно поєднуватися зі стратегією організації, її місією, візією, корпоративною культурою та сприяти досягненню цілей існування на оптимальних часових інтервалах.