ЧИННИКИ ВИБОРУ ІНВЕСТИЦІЙНИХ МОДЕЛЕЙ АЗІЙСЬКИХ КОМПАНІЙ У ПЛОЩИНІ РЕАЛІЗАЦІЇ ГЛОБАЛЬНИХ БІЗНЕС-ІНІЦІАТИВ - Мозговий , Олег; Руденко-Сударєва , Лариса; Шевченко , Юлія; Яценко , Ольга; Чжоу, Веньлян (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Розбудова спільноти єдиної долі людства має великий інвестиційний потенціал, повноцінне розкриття якого залежить від ефективної співпраці не лише держав, а й корпоративного сектора, особливо в транскордонному форматі. У статті аргументовано необхідність розвитку внутрішнього потенціалу азійських компаній на тлі зміцнення міжнародних економічних зв’язків та покращення інвестиційного клімату країн-учасниць інвестиційних процесів. На прикладі інвестиційної активності Китаю в країнах Азії показано, що, попри глобальні кризові явища та потрясіння, сформовано грандіозний потенціал для реалізації важливих глобальних ініціатив, найпотужнішою з яких науковці, практики й навіть політики справедливо вважають проєкт «Один пояс – один шлях». Масштабні іноземні інвестиції та вибір відповідних методів транскордонного входу на ринки потенційного інвестиційного інтересу мають вирішальний вплив на успіх великих китайських підприємств у контексті розвитку й реалізації цього проекту. При цьому автори акцентують увагу на виборі таких способів інвестиційної взаємодії як злиття та поглинання (M&A) або інвестиції типу гринфілд. На основі використання економіко-математичного моделювання авторами продемонстровано вплив інтернальних та екстернальних чинників на вибір способу інвестування великими китайськими компаніями в країни, що є перспективними партнерами в реалізації глобальної ініціативи Китаю «Один пояс – один шлях». Аналіз потенціалу для інвестування починається з розподілу факторів на дві умовні групи. З одного боку, ідеться про внутрішньо корпоративний потенціал у складі факторів стратегічних активів, технічних можливостей, міжнародного досвіду, можливостей управління підприємством та масштабу підприємства. З другого боку, до уваги взято зовнішнє середовище, аналітична оцінка якого базується на індексі розвитку інфраструктури країни-реципієнта, контролі над капіталом та величиною культурної дистанції. З огляду на дослідницький інтерес, у рамках аналізу інвестиційного потенціалу для транскордонної взаємодії обрано такі країни як Індія, Індонезія, Пакистан, Казахстан і В’єтнам уздовж маршруту. Завдяки кількісному аналізу 108 інвестиційних проєктів у 6 країнах, отримано орієнтир для входження іноземних інвестицій китайських великих підприємств шляхом злиття та поглинання (M&A) або інвестиції типу гринфілд.