МОНІТОРИНГ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Ковальова, Олена; Витвицька, Ольга; Рибчинський, Родіон; Купченко, Андрій; Ткаченко, Святослав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Невмотивоване вторгнення російської федерації в Україну спровокувало тимчасову внутрішню продовольчу кризу, порушило системи виробництва, переробки та постачання продовольства, зокрема на міжнародний ринок, і виявило недостатність інструментарію щодо ухвалення оперативних управлінських рішень для аналізу ситуації. Метою статті є розробка науково-методичних положень та практичних пропозицій щодо вдосконалення індикаторів моніторингу продовольчої безпеки для оперативного ухвалення управлінських рішень в умовах воєнного стану в Україні. Удосконалено методичний підхід до визначення індикаторів, які характеризують стан продовольчої безпеки держави (регіону), обґрунтовано критерії формування переліку виробників харчової продукції держави / регіону. Методика опрацьована з урахуванням Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» № 1877-IV від 24 червня 2004 року (зі змінами), з урахуванням затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 р. № 1379 Методики визначення основних індикаторів продовольчої безпеки та Методичних рекомендацій щодо розрахунку рівня економічної безпеки України, затверджених наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України 29.10.2013 № 1277, Плану заходів забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану, затвердженого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 р. № 327-р. Проаналізована та обґрунтована державна продовольча підтримка територій в умовах воєнного стану, здійснено аналіз програм донорської підтримки. Обґрунтовано оперативний рівень показників продовольчої безпеки України / регіону (на період дії воєнного стану) за товарними підгрупами. Для діагностики національного / регіонального рівня в запропоновані показники й норми для аналізу. Розробку методичного підходу та апробацію показників моніторингу продовольчої безпеки (ретроспективний та оперативний аналіз) здійснено за підтримки Institutional and Policy Reform for Smallholder Agriculture.