СТРУКТУРА КАПІТАЛУ ЯК КРИТЕРІЙ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ КОРПОРАЦІЇ - Гринюк, Наталія; Докієнко, Лариса; Левченко, Валентина; Тринчук, Віктор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті представлено підхід до управління структурою капіталу корпорації за критерієм максимізації рівня рентабельності власного капіталу. В основу цього підходу покладено визначення доцільності залучення позикових ресурсів із позиції збалансування фінансового ризику та доходності. Обґрунтовано інструментарій оптимізації структури капіталу корпорації з урахуванням показника фінансового важеля, що забезпечує найбільш ефективну пропорційність між прибутковістю та фінансовою стійкістю. Розроблено алгоритм визначення рівня фінансового ризику в структурі відсоткової ставки за залучення позикових ресурсів, який передбачає формування розміру премії за ризик неплатоспроможності позичальника та відповідну методику визначення позиції позичальника за шкалою «фінансова стійкість – платоспроможність – фінансовий ризик». Постоптимізаційний багатофакторний аналіз чутливості запропонованої моделі оптимізації структури капіталу дозволив установити певні закономірності щодо зміни рентабельності капіталу та її компонентів.