ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ТА ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ НА ІННОВАЦІЙНОМУ ПІДҐРУНТІ - Якушев, Олександр; Захарова, Оксана; Зачосова, Наталія; Якушева, Оксана; Чернишов, Олександр; Набока, Руслан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Останні три роки стали найбільш складними та кризовими для функціонування українських суб’єктів господарювання царини готельно-ресторанного та туристичного бізнесу через значну кількість зовнішніх неконтрольованих чинників негативного впливу. Для того щоб вистояти в таких умовах та почати інтенсивно розвивати свій бізнес, суб’єкти господарювання мають чітко визначитися з тими внутрішніми проблемними аспектами, які слід в оперативному режимі скоригувати, і потенційними можливостями, на розвиток яких доцільно спрямувати максимальні зусилля. Статтю присвячено обґрунтуванню підходу до оцінювання стану фінансово-економічної безпеки суб’єктів підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу в сучасних доволі складних умовах розвитку економіки України. Із метою досягнення поставленої мети використано методи систематизації, групування та логічного узагальнення. Систематизовано ключові аспекти забезпечення керівництвом підприємства фінансово-економічної безпеки його діяльності. Охарактеризовано структуру фінансово-економічної безпеки підприємства. Наведено особливості поняття фінансово-економічної безпеки для суб’єктів готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Конкретизовано етапи, у чіткій послідовності яких доцільно реалізовувати процес управління фінансово-економічною безпекою підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Систематизовано та охарактеризовано існуючі підходи до оцінки фінансово-економічної безпеки сучасного підприємства. Згруповано показники оцінки рівня фінансово-економічної безпеки підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Проаналізовано динаміку фінансових показників, що комплексно характеризують стан функціонування підприємств тимчасового розміщення та організації харчування, а також суб’єктів туристичної діяльності України. Запропоновано підхід до оцінювання фінансового-економічної безпеки підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, в основу якого одним з елементів закладено інноваційний потенціал. Обґрунтовано доцільність виокремлення та використання складових інноваційного потенціалу суб’єктів готельно-ресторанного та туристичного бізнесу з метою підвищення їхньої фінансово-економічної безпеки. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості підвищення фінансово-економічної безпеки та інноваційності діяльності підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу України через застосування запропонованого підходу до оцінювання як інструменту моніторингу.