УПЛИВ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТРАНСПАРЕНТНОСТІ НА ВАРТІСНІ ПОКАЗНИКИ ЦІННИХ ПАПЕРІВ ПІД ЧАС КРИЗИ З УРАХУВАННЯМ ЧАСОВОГО ГОРИЗОНТУ ІНВЕСТУВАННЯ - Гриценко, Лариса; Захаркіна, Людмила; Захаркін, Олексій; Новіков, Володимир; Хедегаард, Майкл (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
В умовах турбулентності фондових ринків, низького рівня публічності та прозорості оприлюдненої інформації та посилення невизначеності щодо майбутнього розвитку соціально-економічних процесів є актуальним аналіз взаємозв’язку між ризиком та дохідністю цінних паперів підприємств, що виявилися найбільш у разливими до фінансово-економічної кризи, викликаної пандемією Covid-19. Метою статті є аналіз показників дохідності, ризику та мінливості на основі аналізу вартості акцій аналізованих компаній у фармацевтичній, авіаційній, транспортній та інформаційній галузі економіки в умовах фінансово-економічної кризи та глобальної невизначеності. У процесі аналізу визначено, що найбільш у разливими до наслідків фінансово-економічної кризи є галузі економіки, які зазнали відчутних фінансових, економічних, кадрових у трат. Установлено, що відсутність належного рівня інформаційної транспарентності є одним із визначальних факторів у пливу на процес інвестування та можливості отримання стабільної дохідності в довгостроковій перспективі. Досліджено показники розвитку фондових індексів лондонської та європейської фондових бірж FTSE 100 та Euronext. Проведено порівняльний аналіз вартості акцій галузевих підприємств за період із 2015 до початку 2023 р. З’ясовано, що зі зростанням часового проміжку інвестування ризик та волатильність між максимальним та мінімальним показником дохідності акцій зводяться до мінімуму. Найбільш привабливим із погляду інвестицій є авіаційний сектор, оскільки максимальна дохідність протягом першого місяця інвестування складає 67,22%. Найменш привабливим, але в той же час найменш ризиковим сектором економіки є фармацевтичний, де протягом першого місяця інвестування є можливість отримати 19,36% прибутку від інвестованого капіталу.