ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЗНАННЄВОЇ СКЛАДОВОЇ ТНК - Дугінець, Ганна; Швиданенко , Олег; Бусарєва , Тетяна; Балановська , Тетяна; Гогуля, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою статті є аналіз сучасних особливостей трансформації інтелектуальної складової ТНК. Методологічною основою статті є прийняті у вітчизняній науці методи та форми наукового пізнання, такі як системний підхід, методи порівняння та синтезу, методи абстрактно-логічної оцінки, методи деталізації, угрупувань та узагальнень, експертних оцінок; логічний аналіз. Визначено, що головною особливістю економіки знань є прискорений розвиток і використання нематеріальних активів, нематеріального середовища господарської діяльності, інтелектуальних ресурсів і технологій управління корпоративними знаннями. Корпоративне знання являє собою перманентно мінливе комплексне поєднання структурованого досвіду, цінностей, контекстуальних відомостей будь-якої транснаціональної корпорації або організації та служить основою для оцінки й засвоєння нового досвіду та інформації. Визначена типологія ТНК на основі ключового виду знання. Доведено, що саме інтелектуальна компонента, яка створюється та функціонує в рамках ТНК, набуває особливого значення в умовах загострення глобальної конкуренції. Установлено, що актуальним є бачення розвитку ТНК в парадигмі економіки знань на основі пріоритету інтелектуальної складової, обґрунтування рівнів використання знань ТНК та аналіз видів ТНК за ключовими характеристиками. Сформульовані основні теоретико-методологічні положення розвитку інтелектуальної складової ТНК можуть бути використані для прискорення процесу транснаціоналізації корпорацій (організація взаємодій між державними органами, наукою, промисловістю й приватним капіталом, реформування системоутворюючих секторів економіки знань на базі впровадження комплексних інноваційних проєктів, підтримки концепції побудови систем управління знаннями) з метою стимулювання інтелектуального компонента діяльності корпорацій.