ТЕНДЕНЦІЇ ЗМІНИ ДЕМОГРАФІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ЯК КЛЮЧОВОГО ІНДИКАТОРА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ - Іличок, Богдан; Карковська, Вероніка; Дзюрах, Юрій; Мармуляк , Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Дослідження присвячене визначенню оцінювання стану та визначенню тенденцій демографічної безпеки України за методикою, порівнянню його з інтегральними пороговими значеннями та визначенню найвпливовіших загроз у цій царині з позиції економічно безпеки. У статті здійснено ідентифікацію рівня демографічної безпеки України за сучасною методологією, порівняно його з інтегральними пороговими значеннями та визначено найвпливовіші загрози в цій царині з позицій соціальної безпеки. Виокремлено перелік індикаторів демографічної безпеки, який може змінюватися залежно від глибини та завдань дослідження. Відтак кожному індикатору присвоєно порогове значення, зокрема динаміка зміни індикатора (позитивна / негативна), що дає можливість порівняння їх в одному масштабі для визначення загроз. Ретроспективний аналіз та оцінювання поточного стану демографічної безпеки України засвідчує його критичний рівень за досліджуваний період, зокрема період війни, розв’язаної Росією, а це, у свою чергу, створює суттєву загрозу національній безпеці. На основі цього зроблено висновки, що сучасні тенденції зміни кількості населення з урахуванням воєнного стану в Україні свідчать про значне зниження темпу його зростання; в Україні відбувався процес суттєвого погіршення показників природного приросту населення; починаючи з 2010 року, в Україні сформувалася стійка тенденція до зростання частки населення похилого віку в загальній кількості населення; масштаби міграційного притоку є незначні та, згідно з критеріями економічної безпеки, відповідають незадовільному рівню міграційного приросту кількості населення. У результаті окреслено найважливіші загрози та наведено практичні рекомендації керівництву України для ліквідації існуючих проблем у демографічній сфері, а саме важливості застосування системних механізмів, спрямовані на зростання рівня життя населення, збільшення кількості робочих місць у державі та підвищення показників народжуваності.