ТЕНДЕНЦІЇ В ДОСЛІДЖЕННІ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ: БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ - Яремко, Галина; Волошин, Марія; Білик, Оксана; Драпалюк, Галина; Сай, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Досягнення фінансової безпеки стає одним із головних завдань уряду, менеджменту підприємств, інвесторів та громадян. Однак при цьому саме розуміння сутності такої безпеки є неоднозначним, як і розуміння механізму її досягнення. Метою дослідження є виявлення тенденцій та ключових напрямів вивчення фінансової безпеки шляхом проведення бібліометричного аналізу наукових публікацій, які індексуються наукометричною базою даних Scopus. Усебічний огляд еволюції наукових досліджень фінансової безпеки проведено з 1951 по березень 2023 року. Проаналізовано 2515 публікацій, які проіндексовані в наукометричній базі даних Scopus та містять термін «financial security» в заголовках, анотаціях і ключових словах. Для побудови мережевих карт взаємозв’язку ключових слів, візуалізації взаємозв’язку науковців із різних країн та побудови мережевої карти взаємозв’язку ключових слів за хронологічним виміром використано програмне забезпечення VOSviewer. Результати показали, що, починаючи з початку 90-х років ХХ ст., кількість публікацій на тему фінансової безпеки щорічно зростає; термін «financial security» застосовують у дослідженні різних галузей наук; більшість публікацій на тему фінансової безпеки з’явилися з 2014 по 2020 рік, причому лідерами з цих досліджень є США, Велика Британія та Китай. Візуалізація мережевої карти спільних слів на основі бібліографічних даних дозволила виокремити 11 кластерів, що характеризують ключові напрями досліджень тему фінансової безпеки. Зокрема, для характеристики умовних напрямів наукових досліджень виокремлено такі ключові слова та поняття в кожному кластері, як безпека зайнятості, фінансова ефективність та стабільність, безпека життєдіяльності, фінансові ризики, соціальна безпека, фінансові технології, психологічний стан людини, економічна безпека, безпека сім’ї та особистості, фінансова грамотність, пандемія covid-19. Одержані результати сприятимуть кращому розумінню дослідниками світових тенденцій та допоможуть майбутнім дослідженням у сфері фінансової безпеки.