ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІОЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Драган, Іван; Брездень, Володимир; Сіделковський, Олексій; Дзюбенко, Олег; Цікало, Євген (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Основною метою статті є характеристика особливостей правового забезпечення фінансової діяльності соціоекономічних систем. Об’єктом дослідження є фінансова діяльність соціоекономічних систем. Структура статті передбачає послідовні дії у вигляді огляду наукової й практичної літератури, представлення методології дослідження, опису отриманих результатів та формулювання висновків за ними. Доведено, що успішність фінансової діяльності соціоекономічної системи залежить насамперед від її правового забезпечення. Установлено, що основне призначення фінансового відділу таких соціоекономічних систем, якими є підприємства, полягає у визначенні потреб підприємств у фінансових ресурсах і розмірів, необхідних для виконання економічного плану розвитку підприємства; пошуку резервів збільшення прибутковості; підвищення рентабельності діяльності. Методологія дослідження передбачає застосування методів аналізу й синтезу з поєднанням методології ієрархічного впорядкування основних правових факторів, які чинять уплив на фінансову діяльність соціоекономічних систем. Доведено важливість аналізу особливостей правового забезпечення фінансової діяльності соціоекономічних систем. У результаті проведеного дослідження представлене ієрархічне впорядкування основних правових факторів, які здійснюють вагомий уплив на фінансову діяльність соціоекономічних систем. Дослідження має обмеження у вигляді ігнорування інших складових економічної діяльності соціоекономічних систем (соціальна, кадрова, інформаційна). Подальші дослідження слід присвятити дослідженню правового забезпечення інформаційної діяльності соціоекономічних систем.