МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВ - Онищенко, Світлана; Щуров, Ігор; Черв’як, Анна; Ківшик, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Забезпечення економічної безпеки функціонування всіх економічних суб’єктів виступає одним із ключових завдань, вирішення якого дає можливість збереження національного суверенітету. Вітчизняна економіка з 24 лютого 2022 року потерпає від брутальної, відкритої та широкомасштабної воєнної агресії росії й перебуває в режимі постійної турбулентності, що, у свою чергу, викликає підвищену увагу до проблем безпеки на всіх рівнях господарства в умовах глобальних геополітичних та внутрішньоекономічних загроз. Саме тому це дослідження має на меті розробити методичний підхід до оцінювання рівня економічної безпеки фінансово-кредитних установ. Проаналізовано наукові підходи до визначення поняття «економічна безпека фінансово-кредитних установ» та запропоновано авторське бачення поняття через призму розвитку. Досліджено існуючі методичні підходи вітчизняних учених до оцінювання рівня економічної безпеки фінансово-кредитних установ. Розроблено методику оцінки рівня економічної безпеки фінансово-кредитних установ на основі скорингового підходу. Виділено кількісну та якісні складові економічної безпеки, які запропоновано аналізувати при дослідженні економічної безпеки. Запропоновано використовувати шкалу Харрінгтона для визначенні рівня економічної безпеки фінансово-кредитної установи. Здійснено апробацію запропонованої методики на оцінці діяльності п’яти банківських установ. Згідно з отриманими даними аналізу доведено актуальність запропонованої методики оцінки рівня економічної безпеки фінансово-кредитних установ.