АНАЛІЗ ДИНАМІКИ РОЗВИТКУ ФОНДОВИХ РИНКІВ ЄВРОПИ - Сергієнко, Олена; Бріль, Михайло; Баранова, Валерія; Татар, Марина; Білоцерківський, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті запропоновано комплекс економіко-математичних моделей оцінки, аналізу та прогнозування стану розвитку світових фондових індексів для ефективного управління інвестиційними потоками. Розглянуто сучасну концепцію та стратегію розвитку фондового ринку країн Європи, проведено аналіз існуючих методів діагностики рівня розвитку фондового ринку. Побудовано АRІМА-моделі та здійснено спектральний аналіз основних світових індексів. Із використанням прогнозних моделей проаналізовано можливі тенденції розвитку фондових індексів на майбутнє, що дозволяє визначити напрями підвищення ефективності фондового ринку та стратегії інвестування в сучасних умовах. Запропонований комплекс моделей оцінки, аналізу та прогнозування стану світових фондових індексів може бути використаний для тестування різних торгових стратегій і для перевірки різних гіпотез стосовно всього портфеля акцій конкретної компанії або одного фондового індексу. Результати дослідження можуть бути використані в розробці теоретичних положень та методичного інструментарію оцінки ефективності світового фондового ринку в сучасних умовах і тенденцій розвитку на локальних ринках.