ПЕРСПЕКТИВИ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ФІНАНСОВОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ - Приказюк, Наталія; Лобова, Оксана; Моташко, Тетяна; Прокоф’єва, Олена; Юхименко, Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
На тлі збройної агресії та соціально-економічної кризи в її результаті постають виклики збереження й післявоєнного відновлення національного фінансового сектора. Особлива роль фінансового сектора в рамках забезпечення адекватності функціонування економічного механізму та соціально-економічної системи держави додатково загострює дану проблематику. Метою статті є ідентифікація ключових викликів післявоєнного відновлення національного фінансового сектора та визначення основних потреб і мотивацій ключових груп стейкхолдерів у контексті реформування фінансового сектора України. У межах аналізу застосовано метод економіко-статистичного аналізу, а також стейкхолдерського аналізу. Методологічною основою дослідження є метод стратегічного аналізу. Дослідження ідентифікувало ключові виклики післявоєнного відновлення національного фінансового сектора, а також мотивацій і потреб основних груп стейкхолдерів. Це вказує на системність викликів, із якими зіткнувся національний фінансовий сектор під впливом збройної агресії. У результаті наголошено на необхідності аналізу ключових показників стану фінансового сектора на сучасному етапі, що характеризується активною фазою війни. Зокрема, зауважено суттєве здорожчання фінансового ресурсу для економічних агентів, що виявляється в різкому зростанні облікової ставки НБУ з 9,0% за 2021 р. до 25,0% у 2022 р.. Виділено пригнічення активності біржової торгівлі в Україні, що свідчить про зниження ділової активності в поточному та перспективному періоді. Зокрема, індекс української біржі ПФТС знизився до рівня 519,2 (2022 р.) з рівня 522,7 (2021 р.), загальний обсяг торгів ПФТС скоротився до 90251 млн грн (2022 р.) порівняно з 221578 млн грн (2021 р.). Указано на наявність суттєвих макрофінансових і макроекономічних диспропорцій у контексті стимулювання післявоєнного розвитку фінансового сектора України з урахуванням національних пріоритетів. Перспективи подальших досліджень полягають у поглиблені стейкхолдерського аналізу в площині фокусного розвитку національного фінансового сектора на післявоєнному етапі.