ТРІАДА СТРАТЕГІЧНОГО – ТАКТИЧНОГО – ОПЕРАТИВНОГО РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ ЯК ІННОВАЦІЯ У ФІНАНСОВОМУ УПРАВЛІННІ - Антоненко, Валентина; Лизунова, Олена; Попова, Ольга; Мізіна, Олена; Панченко, Ганна; Сарбаш, Лариса (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Стаття присвячена інноваційному підходові до управлінню ризиками у фінансовій сфері. Здійснено аналіз наукових досліджень із фінансової ризикології та суміжних наук. Обґрунтований авторський підхід та напрацьовані факторні моделі щодо системного поєднання стратегічного, тактичного й оперативного фінансового ризик-менеджменту; запропоновані факторні моделі та критерії оцінки ефективності фінансових стратегічних, тактичних і оперативних рішень. Уперше введене поняття капіталізації статутного капіталу та індексу швидкості його капіталізації як індикаторів вимірювання ефективності фінансових рішень. Обґрунтовані варіанти управлінської поведінки в певних фінансових ситуаціях з урахуванням їхньої ризикованості. Завдяки факторному моделюванню визначено зв’язок капіталізації статутного капіталу з поточними фінансовими показниками, а саме прибутком підприємства з урахуванням процедури його розподілу. В оперативному фінансовому менеджменті акцент робиться на тому, що грошові кошти за раціональним їх розподілом потрібно спрямовувати: спочатку на погашення зовнішніх поточних зобов’язань, а потім – для фінансування поточних внутрішніх потреб. Для покриття зовнішніх поточних зобов’язань варто здійснювати відповідний моніторинг і рефінансування дебіторської заборгованості, а задля фінансового забезпечення поточних внутрішніх потреб – формувати відповідного розміру страховий грошовий фонд; причому ці два процеси мають відбуватися комплексно й паралельно один одному. Практичне запровадження системного фінансового ризик-менеджменту в поєднанні його складових: стратегічної, тактичної та оперативної – дозволить покращити управління фінансовою сферою, підвищить її ефективність і буде відповідати інтересам і власників підприємства, і його менеджерів.