УХВАЛЕННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ: ПОЛІКРИТЕРІАЛЬНА ОЦІНКА НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Бай, Сергій; Федулова, Ірина; Дроздова, Юлія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті розглянуто основні властивості невизначеності та ризику, які потребують урахування під час ухвалення управлінських рішень для забезпечення керованості всіх процесів на підприємстві. Незважаючи на значну увагу науковців до ризику та невизначеності, їх значущість для ухвалення управлінських рішень є дуже високою, тому залишається відкритою дискусія щодо ідентифікації їхніх рівнів. У статті уточнено сутність, види невизначеності, ідентифіковано низку відмінностей між ризиком і невизначеністю в процесі ухвалення управлінських рішень, проведено структуризацію основних властивостей і характеристик невизначеності, визначено вплив рівнів і типів невизначеності на ухвалення управлінських рішень. Проведено емпіричний аналіз наукової літератури для визначення сутності поняття «невизначеність» і її відмінностей від поняття «ризик», структурно-генетичний аналіз визначення основних характеристик і причин невизначеності, компаративний аналіз моделей визначення її рівнів. Виявлено основні властивості невизначеності, які спричиняють її існування й потребують урахування. Компаративний аналіз моделей визначення рівнів і типів невизначеності показав, що переважно невизначеність визначається для конкретної проблеми чи ситуації. Проте доцільно визначати невизначеність для окремих параметрів оціночної моделі. Відтак у роботі запропоновано методичний підхід оцінювання рівня невизначеності для управлінського рішення загалом та для окремих факторів забезпечення його успіху, що дозволить менеджменту зосередити увагу на тих рішеннях, які мають найбільший рівень невизначеності й можуть становити загрозу для досягнення цілей розвитку підприємства.