МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД КАПІТАЛІЗАЦІЇ ЗНАНЬ В УМОВАХ ІННОВАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ - Руденко, Микола; Березянко, Тамара; Галиця, Ігор; Дзямуліч, Микола; Кравченко, Олена; Криворучко, Владислав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Досліджено проблеми капіталізації знань у парадигмі інноваційної економіки. Сучасний глобалізований світ характеризується комерціалізацією освітньої та наукової діяльності, формуванням освітніх екосистем, а також капіталізацією знань як ресурсу. У статті описано теоретичний базис капіталізації знань і визначено етапи формування академічного капіталізму. Зазначено, що капіталізація знань є нарощенням, максимізацією вартості власних і залучених інтелектуальних активів за результатами збільшення впливу закладів вищої освіти та наукових установ на науково-технічний та соціально-економічний розвиток суспільства, а комерціалізація є процесом перетворення знань на товар. Установлено систему статистичних індикаторів капіталізації знань у межах економіки (видатки на освіту; кількість патентів; частка витрат на виконання наукових досліджень та розробок; витрати на інноваційну діяльність; частка інноваційних підприємств серед усіх підприємств; частка доходу від реалізації інноваційної продукції до загального обсягу реалізованої продукції). Розроблено методику проведення розрахунку моделі зміни ВВП на душу населення з урахуванням індикаторів капіталізації знань та описаний алгоритм необхідних дій щодо її застосування. Підтверджено гіпотезу про вплив капіталізації знань на економічний розвиток держави, а саме зміну макроекономічних показників, таких як ВВП (валовий внутрішній продукт) на душу населення. Запропоновано авторську формулу визначення коефіцієнту економічного ефекту від капіталізації знань, який відображає співвідношення інвестицій у знаннєтворчу (інноваційну) діяльність до отриманого доходу від реалізації інноваційного продукту. Інвестиції в знаннєтворчу діяльність – це обсяги витрат на наукові дослідження та розробки, тому інноваційним продуктом є патент як формалізована одиниця знань. Проведено розрахунок коефіцієнта економічного ефекту капіталізації знань для України та Республіки Польща, який наочно показав доцільність імплементації досвіду капіталізації знань Польщі й необхідність проведення зваженої внутрішньої політики щодо стимулювання освітньої, наукової та інноваційної діяльності із залученням відповідних інвестицій в Україні.