ІНТЕРНАЛІЗАЦІЯ НЕГАТИВНИХ ЗОВНІШНІХ ЕФЕКТІВ ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА - Залознова, Юлія; Сердюк, Олександр; Петрова, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У роботі досліджено особливості інтерналізації негативних зовнішніх ефектів промислового виробництва. Обґрунтовано доцільність застосування вертикальної моделі інтерналізації відносно негативних зовнішніх ефектів промислового виробництва. Визначено недоліки механізму редистрибуції інтерналізаційних коштів у рамках вертикальної моделі інтерналізації негативних зовнішніх ефектів промислового виробництва, яку застосовують в Україні. Установлено, що екологічний податок в Україні не покриває суспільних утрат, зумовлених негативним впливом забруднення на довкілля. Розроблено комбінований підхід до редистрибуції інтерналізаційних коштів, який передбачає фінансування природоохоронних заходів за кошти, зібрані з продажу дозволів на викиди забруднюючих речовин, та паралельне субсидування підприємств-реципієнтів негативних зовнішніх ефектів із фонду, що наповнюватиметься від справляння екологічного податку. Очікується, що застосування комбінованого підходу сприятиме забезпеченню прийнятного рівня негативного впливу промислового забруднення на довкілля, разом із цим будуть захищені інтереси найбільш уразливих до забруднення галузей господарства. Доведено, що застосування комбінованого підходу до редистрибуції інтерналізаційних коштів не вплине негативно на розвиток промисловості в Україні.