ОЦІНКА НАКОПИЧУВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Калюга, Євгенія; Витвицька, Ольга; Криштопа, Ірина; Федорченко, Ольга; Грищук, Ганна; Калюга, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Євроінтеграційні процеси стосуються всіх аспектів життєдіяльності країни та вимагають прогресивних змін у реформуванні пенсійної системи, у першу чергу організаційному, правовому, обліковому, задля можливості збереження та покращення її дієздатності. Метою дослідження є аналіз чинної системи пенсійного забезпечення (першого рівня – солідарного), обґрунтування та необхідність уведення накопичувального – другого рівня. Стосовно використання другого рівня – ще 2005 року прийняте розпорядження Кабінету Міністрів України «Стратегія розвитку пенсійної системи» з визначенням поступового впровадження накопичувальної системи, яка так і не була впроваджена. Виявлено, що диверсифікація джерел фінансування пенсій низька, домінуючим у пенсійній системі України є солідарний компонент. Збільшення ролі накопичувального принципу обумовлено впливом демографічних і соціально-економічних чинників, а стримують його розвиток низькі доходи населення та інфляційні процеси. Розглянуто відмінності солідарної та накопичувальної систем пенсійного забезпечення, що впливає на рівень виплат пенсіонерам України порівняно з зарубіжними країнами; визнано значну роль накопичувальної системи в соціальному захисті населення; окреслено механізм поступового переходу до неї, особливості функціонування накопичувального фонду, використання інвестиційного потенціалу пенсійних накопичень, а також перспективи впровадження накопичувальної системи в Україні. Зазначено причини, які гальмують упровадження накопичувальної пенсійної системи, та необхідність їх урахування із застосуванням досвіду успішних зарубіжних країн. Це призведе до збільшення доходів Пенсійного фонду, розширення можливості використання інвестицій, зменшення ризику пенсійних накопичень та визначить можливості впровадження накопичувальної пенсійної системи після завершення війни.