СИСТЕМА ПЛАНУВАННЯ ПРОДАЖІВ ПІДПРИЄМСТВА З ВИРОБНИЦТВА БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Щербина, Олег; Окландер, Ігор; Жусь, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Планування продажів є одним із найважливіших аспектів, що впливають на успішну роботу підприємств усіх рівнів та напрямів. Попереднє планування діяльності фірми та своєчасне внесення необхідних поправок є єдиним способом успішної роботи в майбутньому будь-якої організації в умовах мінливого ринку. У статі представлена система планування продажів на підприємстві з виробництва будівельних матеріалів. Аналіз останніх досліджень і публікацій у напрямі планування продажів дозволив зробити висновок про неоднозначність підходів щодо застосування маркетингових стратегічних рішень у сфері продажу, зокрема, алгоритму розробки та практичної реалізації маркетингової стратегії розвитку виробничого підприємства. Проведені дослідження вибіркових цільових нормативів дали можливість виявити причиново-наслідкові зв’язки між фактичними показникам минулих років та внесеними змінами до загальної стратегії продажів підприємства. Удосконалено стратегію активного продажу, що зумовило певні зміни в структурі та роботі відділу продажів, необхідність упровадження новітніх розробок і постановку певних завдань для співробітників технологічного відділу та відділу маркетингу. Особливу увагу акцентовано на порівняльному аналізі планових і фактичних показників витрат відділу продажів, що дозволив оптимізувати роздільні витрати порівняно з попереднім періодом, при цьому не знехтувавши можливим майбутнім результатом. У рамках цього наукового дослідження створено детальний проєкт річного розподілу плану продажів між менеджерами, що забезпечує найбільш ефективне виконання річних завдань щодо досягнення обсягу продажів, прибутку та інших показників. Розроблена загальна система мотивації відповідно до стратегічних цілей компанії. Установлений відсоток загальних витрат на заробітну плату працівників комерційного відділу відносно планового показника продажів. Результати дослідження можуть бути корисними для налагодження ефективного планування продажів на будівельних підприємствах.