МОДЕРНІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ОБЛІКУ Й АУДИТУ З ВИКОРИСТАННЯМ ІНСТРУМЕНТІВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Шаповалова, Алла; Кузьменко, Олена; Поліщук, Олег; Ларікова, Тетяна; Мирончук, Зоряна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Мета дослідження полягає в розробці концепції модернізації національної облікової політики з урахуванням глобальних тенденцій та сучасних технологічних досягнень цифрової економіки, що відбувається в контексті парадигми Accounting 4.0 (Industry 4.0). У дослідженні використані такі методи: аналітичний (аналіз та збирання даних предметної області), документальний аналіз (дослідженні нормативних вимог до організації предметної області), експертний (вивчення висновків провідних фахівців щодо досліджуваних аспектів), наукометричний (дослідження рівня наукового супроводу предметної області), компаративний аналіз (корелятивне порівняння експертних та наукових висновків), метод синтезу (формування концепції модернізації національної облікової політики). Оптимальна номенклатура засобів цифрової трансформації національної облікової політики визначена за результатами компаративного аналізу експертної та наукометричної оцінки є синергетичною з урахуванням відмінностей кожного зі загаданих методів оцінки. Результати дослідження вказують на те, що модернізація національної облікової політики може бути досягнута за допомогою впровадження таких цифрових засобів: Cloud Computing, Blockchain Technology, Big Data, Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML) та Internet of Things (IoT). Використання цих технологій дозволить забезпечити гнучкість, безпеку, ефективну обробку великого обсягу даних, автоматизацію процесів, підвищену точність і прозорість в обліковій звітності та поліпшення ухвалення рішень. Незважаючи на те, що наразі українська бухгалтерська справа перебуває на стадії імплементації міжнародної системи обміну фінансової інформації (адаптованої до локальних умов) ‒ UA МСФЗ XBRL, відсутні дослідження щодо інструментального супроводу національної системи обліку та аудиту. Упровадження концепції модернізації національної облікової політики згідно з парадигмою Accounting 4.0 (Industry 4.0) має потенціал покращити ефективність та якість обліку й аудиту, сприяти розвиткові цифрової економіки та підвищенню конкурентоспроможності країни на міжнародній арені. Це досягається за допомогою впровадження сучасних цифрових технологій, які забезпечують автоматизацію процесів, покращену аналітику даних та надійність і прозорість у сфері обліку й аудиту. Такі зміни сприятимуть підвищенню продуктивності, зниженню ризиків та зміцненню довіри до фінансової звітності.