СТРАТЕГУВАННЯ НАПРЯМІВ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОЇ СКЛАДОВОЇ В СИСТЕМІ КОРПОРАТИВНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Сергієнко, Олена; Волоснікова, Наталія; Єгорова, Юлія; Макарчук, Катерина; Соколова, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті розроблено та підтверджено концепцію фінансової стратегії для систем корпоративного страхування. Проаналізовано формування плану фінансової стратегії безпеки підприємства. Практика довела, що важливим критерієм забезпечення ефективності фінансової стратегії підприємства є уточнення її функцій, які поділяються на дві частини: процес формування та процес використання фінансових ресурсів підприємства. Підкреслено, що для реалізації ефективної стратегії досягнення конкурентної переваги необхідно забезпечити належний рівень розвитку системи менеджменту, здатної забезпечити інтеграцію функціональних сфер її діяльності й досягти взаємодії та узгодженості різних функціональних областей. Заходи, що впроваджуються в кожній сфері діяльності підприємства, повинні узгоджуватися із загальною стратегією. Доведено, що економічний ефект системи страхування підприємств відіграє важливу роль у розвитку економіки. Крім того, наголошено, що в комплексному логістичному процесі підприємства особливо важливими є вимоги узгодженості різноманітних потоків ресурсів, таких як матеріали, фінанси та інформація. Зроблено висновок про те, що з точки зору управління постачанням фінансових ресурсів важливими завданнями системи безпеки підприємства є відстеження інтенсивності та актуальності потоків постачання ресурсів, а також прогнозування витрат і вигод, за яких система безпеки підприємства та її локальні елементи досягають спільних цілей безпеки.