ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ КАПІТАЛУ НА СТВОРЕННЯ ЛІКВІДНОСТІ БАНКІВ ШЛЯХОМ УПРОВАДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ УПРАВЛІНСЬКИХ ЗДІБНОСТЕЙ - Лестарі, Шрі; Гозалі, Імам; Наджмудін, Наджмудін (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Основною метою дослідження є поглиблення теоретичних підходів щодо впливу капіталу на підвищення ліквідності в банківських установах. Крім того, факт показав, що проблема надлишку ліквідності в індонезійських банках існувала ще з 1997 року. Для досягнення мети в статті запропоновано нову концепцію, що випливає із синтезу теорій ефективності. Це дослідження є причиново-наслідковим зв’язком, що аналізує вибірку звичайних 10 комерційних банків, які мають найбільші активи в Індонезії станом на 31 грудня 2022 року. У цьому дослідженні запропоновані ефективні управлінські здібності, які лежать в основі концепції синтезу, що поєднує обидві теорії ефективності. Крім того, результати дослідницької моделі свідчать про те, що ефективна управлінська здатність при наданні кредиту є посередницьким фактором у взаємозв’язку між банківським капіталом і створенням ліквідності. Це дослідження починається з аналізу різних суперечностей у результатах емпіричних досліджень причиново-наслідкового зв’язку між банківським капіталом і створенням ліквідності. Одержані результати засвідчують значний вплив ефективних управлінських здібностей та доповнюють недостатньо переконливі висновки попередніх досліджень. Це підтверджує, що високоефективні управлінські здібності менеджерів при ухваленні рішення про надання кредиту можуть сприяти організуванню капіталу для створення більш високої ліквідності та отримання більшого доходу. Інші результати підтверджують, що на створення ліквідності позитивно впливає кредитний ризик і негативно – волатильність прибутку та вимоги до резервів.