ОЦІНКА КАПІТАЛІВ В ІНТЕГРОВАНІЙ ЗВІТНОСТІ - Чуєнков, Андрій; Король, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є аналіз методів оцінки капіталів в інтегрованій звітності підприємств та формування відповідної системи показників для визначення вартості бізнесу. Умовою відображення капіталів в інтегрованій звітності є їх оцінка, тобто характеристика з використанням системи відповідних показників. Проведений аналіз наукових публікацій та інтегрованих звітів підприємств показав, що існують різні підходи до оцінки кожного виду капіталів. Для цього застосовують і фінансові (монетарні та немонетарні), і нефінансові показники. Кількісні показники дуже важливі для пояснення практики використання організацією різних капіталів і їх зміни. Якісні показники допомагають краще розкрити інформацію для оцінки капіталів. Не існує формалізованого чи загальновизнаного переліку показників для характеристики капіталів підприємства. Отже, підприємства повинні самостійно визначати їх, виходячи з виду своєї економічної діяльності. Так само не існує одностайності щодо методів оцінки капіталів для їх відображення в інтегрованій звітності. Їх вибір залежить від обраної системи показників. Запропонований розподіл показників на загальні й додаткові дозволяє більш систематизовано підійти до розробки їх системи за видами капіталів. Крім того, доцільно зважати на те, що певні показники можна використовувати для характеристики двох і більше капіталів. Отримані результати відкривають нові напрями подальших досліджень, які допоможуть відповісти на питання стосовно формування загальної вартості бізнесу, зокрема: визначення та систематизація переліку універсальних показників оцінки капіталів в інтегрованій звітності (загальних), які можна застосовувати на підприємствах незалежно від їхнього виду діяльності (або / та які є найбільш актуальними для постачальників фінансового капіталу); більш детальний аналіз того, яким чином формується вартість кожного з капіталів на підприємствах та їхній вплив на загальну вартість бізнесу; визначення методів і підходів оцінки капіталів, за допомогою яких можна достовірно визначити вартість бізнесу.