КІБЕРБЕЗПЕКА ТА ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА У ВОЄННИЙ ЧАС - Гаврилюк, Олег; Якушев, Олександр; Петченко, Марина; Зачосова, Наталія; Бєлялов, Талят; Козловська, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Забезпечення безпеки підприємництва набуло особливої актуальності в контексті геополітичних конфліктів, зростаючої диджиталізації та впровадження нових технологій у фінансовий і виробничий сектор, збільшення частоти й складності кібератак, спрямованих на сферу бізнесу, а також активізації застосування штучного інтелекту. Стаття присвячена розкриттю специфіки забезпечення безпеки підприємництва в Україні у воєнний час із використанням штучного інтелекту та кіберзахисту. Проведено ретроспективний огляд літератури, показано відсутність досліджень щодо використання штучного інтелекту в забезпеченні безпеки підприємницької діяльності, що свідчить про наукову новизну цієї статті. Висвітлено проблеми та загрози, які постали перед державними й приватними бізнес-структурами при здійсненні підприємницької діяльності; війна з росією потребує врахування нових реалій ‒ диджиталізації економіки, боротьби з кіберзагрозами, використання нових інноваційних технологій і штучного інтелекту. Констатовано діапазон тригерів, що генерують серйозні збої в бізнесі, які пов’язані з кібернетичною діяльністю, включаючи застосування штучного інтелекту, зловмисні атаки злочинців чи хакерів, витік інформації, людський фактор або відмову техніки. Акцентовано увагу на тому, що невідлагодженість нормативно-законодавчої бази у сфері кібербезпеки також робить бізнес вразливим перед можливістю руйнації. Окреслено можливості застосування та загрози штучного інтелекту для безпеки підприємництва. Сформульовано напрями вбезпечення підприємництва в умовах війни за допомогою штучного інтелекту та усунення / мінімізації кіберзагроз. Висвітлено стан нормативно-законодавчої бази, що регламентує регулювання кібербезпеки в Україні, та запропоновано напрями її поліпшення.