ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОБЛЕМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ТА КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ В УМОВАХ ВИКЛИКІВ І НЕБЕЗПЕК СУЧАСНОСТІ - Бліхар, В’ячеслав; Сировацький, Валерій; Годяк, Андрій; Люклян Маріаннa; Старчак, Богдана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Мета дослідження полягає у виявленні проблем забезпечення продовольчої безпеки України та країн Європейського Союзу в умовах викликів і небезпек сучасності в контексті обґрунтування особливостей їх правового регулювання. Проблеми забезпечення продовольчої безпеки в Україні та в країнах Європейського Союзу загострилися в період поширення пандемії COVID-19, істотно посилилися під впливом повномасштабної війни росії проти України у 2022-2023 рр. і загрожують поширенням глобального голоду. Установлено, що сутність продовольчої безпеки полягає у створенні державою сприятливих можливостей, спроможних забезпечити належні для виробництва продуктів харчування умови, доступність отримання населенням продовольчих товарів, постійну їх наявність та стабільне постачання. Окреслено основні проблеми забезпечення продовольчої безпеки в Україні та в країнах Європейського Союзу, зокрема: (1) війна росії проти України; (2) ведення активних бойових дій на територіях сільськогосподарського призначення; (3) блокування країною-агресором морських портів та анексія значних українських територій; (4) порушення усталених механізмів торгівлі продовольством; (5) розбалансування ланцюгів постачання продовольчих товарів; (6) зростання дефіциту продовольчих товарів, цін на них на європейському та міжнародному продовольчому ринку; (7) залежність країн Європейського Союзу від експорту продукції з України та росії. Запропоновано основні заходи підвищення рівня продовольчої безпеки, найбільш вагомими з яких є припинення війни в Україні; консолідація зусиль міжнародної спільноти щодо розблокування морських портів в акваторії Чорного моря та забезпечення безперебійного постачання продовольства в країни Європейського Союзу; збалансування європейських і міжнародних продовольчих ринків та зниження темпів поширення голоду.