УГОДИ ПРО МІЖНАРОДНУ ЦИФРОВУ ТОРГІВЛЮ ТА ЦИФРОВУ ЕКОНОМІКУ: ВИКЛИКИ Й ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Гудіма, Тетяна; Трегуб, Олександр; Камишанський, Владислав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті досліджено перспективи цифрової трансформації зовнішньоекономічної політики України в контексті міжнародних угод у сфері цифрової торгівлі / економіки, зокрема Угоди про цифрову торгівлю між Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії й Україною. Доводиться економічна та правова ефективність відповідних угод у процесі цифрової трансформації зовнішньоекономічної, зокрема зовнішньоторговельної, політики в Україні та на міжнародному рівні. Для підвищення їхньої ефективності й прискорення реалізації важливого значення набуває політичне та правове підґрунтя. За інших обставин реалізація таких угод буде ускладнюватися необхідністю приведення національного законодавства у відповідність до їхніх положень, як це відбувається наразі в Україні. Обґрунтовано, що реалізація положень Угоди про цифрову торгівлю між Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії й Україною може бути ускладнена відсутністю національного законодавства щодо електронного документообігу при здійсненні транскордонної торгівлі; повільними темпами імплементації міжнародного законодавства, зокрема про захист персональних даних; відмінностями в законодавчих підходах Європейського Союзу й Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо врегулювання окремих питань тощо. Наголошується на тому, що окремі норми угоди є декларативними й не стосуються деяких важливих питань, які можуть мати велике значення для транскордонної торгівлі в майбутньому. Аргументовано доцільність постійної участі України в міжнародному співробітництві з метою модернізації зовнішньоекономічної та внутрішньої економічної політики з урахуванням вимог міжнародних документів і викликів часу. Важливого значення в цьому напрямі набуває постійний моніторинг, вивчення зарубіжного досвіду та аналіз наслідків регулювання таких важливих питань, як транскордонне передавання інформації за допомогою електронних засобів, локалізація даних та суб’єктів, які забезпечують їх передавання, недискримінація тощо.