ВПЛИВ ПАНДЕМІЇ COVID-19 НА СЕКТОР ТУРИЗМУ В БАНГЛАДЕШ: ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ - Хан , Сунджіда; Чоудхурі , Шанджіда; Ставська , Юлія; Добрянська , Наталя; Мазур, Юлія; Шекера , Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Протягом останніх років індустрія туризму Бангладеш є одним із найбільш потенційних секторів, що підтверджує великий внесок в економіку. Однак на початку 2020 року цей сектор трансформувався у зворотний бік через наслідки спалаху COVID-19. Постійні обмеження на пересування на внутрішніх та міжнародних кордонах призводять до того, що працівники туристичного сектора залишаються без роботи та зменшують оборот. Це дослідження намагається кількісно оцінити несприятливий вплив COVID-19 на туристичний сектор, а також на економіку країни, сфери туризму та підприємства й пропонує деякі короткострокові та довгострокові підходи до відновлення ситуації. Вторинні дані були зібрані з різних вебсайтів, опублікованих статей, онлайн-ЗМІ, різних журналів, звітів різних організацій, пов’язаних із туризмом, і після цього був використаний підхід якісного аналізу даних. Якісні результати свідчать про те, що спалах і поширення хвороби COVID-19 демонструють серйозний занепад туристичної та готельної індустрії країни. За 2020-2021 економіка Бангладеш недоотримала від туристичного сектора 2,34 млрд дол., у т.ч. фінансові втрати туроператорів і турагентів сянули 30 млрд бат, ресторанного бізнесу й готелів – близько 15 млрд бат, авіакомпаній – у межах 6 млрд бат. Часткове припинення діяльності або закриття малих підприємств призвело до диспропорцій у доходах. Якщо до пандемії 62% малих підприємств мали дохід 10 лаків і вищий, то після пандемії 54% підприємств перейшли до групи менше за 2 лаки, що свідчить про катастрофічну фінансову ситуацію та перехід до стратегія виживання. Через обмеження пересування людей сфера туризму втратила близько 310 тис. робочих місць. Крім того, це створює контраст між тенденціями попереднього та нинішнього років, звідки ми можемо отримати необхідну та переважну інформацію про вплив пандемії й можемо сприяти ініціюванню та застосуванню певної відповідної тактики для отримання від держави сприяння для подальшого посилення індустрії туризму. Це дослідження може допомогти в кращому розумінні та визначенні запитів широкої громадськості щодо туризму відповідних органів туристичного сектора. Це також допоможе розвинути потенціал внутрішнього туризму та підготувати туристичні об’єкти в Бангладеш до фази після пандемії шляхом упровадження відповідних заходів у короткостроковій перспективі.