УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЯМИ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Цзуй , Сяопінь; Бричко, Аліна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою цього дослідження є встановлення особливостей упровадження управління інноваціями підприємств в умовах сталого розвитку та розроблення нового методу оцінювання ефективності перманентного інноваційного процесу (ІП) за динамічного характеру зовнішніх впливів. Використані загальні й спеціальні методи пізнання: порівняльного аналізу – для обґрунтування різниці між оперативним управлінням упровадженням інновацій і стратегічним управлінням ІП; структурного аналізу – для обґрунтування, що інноваційний менеджмент є структурою другого рівня від Цілей сталого розвитку: кількісного та якісного порівняння, запроваджено для обґрунтування, що структурний характер нематеріальних активів обумовлюється структурою виробництва; наукового абстрагування – для обґрунтування, що інтелектуальний капітал має визначальне значення сталої діяльності; математичної формалізації – для розроблення моделі динамічного управління ІП. У дослідженні вказано, що: умовою ефективного забезпечення сталого розвитку є узгодження оперативного управління окремими інноваціями й стратегічного управління ІП підприємства; інноваційний менеджмент є структурою другого рівня з огляду на необхідність комплексної реалізації Цілей сталого розвитку для ефективної довгострокової діяльності підприємства; структурний характер нематеріальних активів обумовлюється структурою виробництва чи надання послуг, особливостями постачання й збуту та спирається на сукупність нематеріальних активів підприємства; інтелектуальний капітал має визначальне значення для забезпечення сталого характеру впливу інновацій на діяльність підприємства та є умовою збільшення рівня надійності його конкурентних переваг; системний характер випливу інновацій на діяльність підприємства потребує впровадження нових методів їх оцінювання. Розроблено новий метод оцінювання ефективності подовженого в часі інноваційного процесу, який формує сталу діяльність підприємства за динамічних умов. Розроблений математичний підхід, результати дослідження мають бути корисними для менеджменту підприємств і для науковців, які займаються проблемами інноваційного менеджменту.