ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ ЯК ФАКТОР СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ: ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ СЛОВАЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ - Плаксюк, Олена; Проданова, Лариса; Якушева, Оксана; Нагайчук, Неля; Прiхно Ірина; Якубчінова, Мартіна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Розвиток людського капіталу є вирішальним фактором соціально-економічного зростання країни. Унаслідок збройної агресії Росії проти України європейські країни, зокрема ті, що межують з Україною (включно зі Словацькою Республікою), можуть зазнати змін кількісних та якісних демографічних змін у зв’язку зі збільшенням кількості біженців. Міграційні процеси з часом лише набирають обертів, що може мати певний вплив на показники людського капіталу в країнах ЄС. Для того щоб мати можливість відстежувати ці процеси, важливо мати уявлення про існуючий стан і тенденції динаміки людського капіталу в європейських країнах. Саме тому автори статті проаналізували стан і тенденції розвитку людського капіталу на прикладі Словацької Республіки, використовуючи інтегральні оцінки міжнародних інституцій та організацій і показники національної статистики Словаччини. Дослідження довело важливість і необхідність інвестування в науку та освіту й пряму кореляцію між обсягом інвестицій у людський капітал і соціально-економічним розвитком країни.