ІНВЕСТИЦІЙНА СТРАТЕГІЯ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРА В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ ФІНАНСОВИХ РИНКІВ - Жураховська, Людмила (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Банківський сектор відіграє провідну роль в ефективному функціонуванні фінансового ринку. Проте сучасні глобальні тенденції можуть мати суттєвий негативний вплив на фінансові ринки, що прямим чином відображається на банківських структурах. Це зумовлює необхідність постійного перегляду та вдосконалення банківських стратегій, зокрема інвестиційних. Метою дослідження є формування пріоритетних напрямів інвестиційної стратегії банківського сектора в умовах нестабільності фінансових ринків. У роботі використано методи економіко-статистичного аналізу, а саме – горизонтальний і вертикальний аналіз, прогнозування на основі ретроспективних даних, а також метод порівняння та метод радара. На основі аналізу тенденцій інвестиційної діяльності банків України визначено, що банківському секторові характерна низька інвестиційна активність, а банки здійснюють інвестиції здебільшого в державні цінні папери. Порівняння інвестиційного портфеля українських та німецьких банків надало змогу визначити високу залежність обсягу портфеля українських банків від геополітичних подій, тоді як німецькі банки демонструють більшу стійкість. Запропоновано загальні напрями інвестиційної стратегії банків в умовах нестабільності фінансових ринків (диверсифікація, моніторинг, забезпечення ліквідності) та визначено більш специфічні напрями такої стратегії: інвестиції в сталість та резилієнтність, інвестиції у відновлення та розвиток постконфліктних регіонів, посилення фінансової інклюзії. Практична цінність роботи полягає в можливості використання її результатів державними управлінцями та керівництвом банків для підвищення ефективності інвестиційної стратегії в довгостроковій перспективі. Подальші дослідження матимуть на меті розробку інвестиційної бізнес-моделі банків з урахуванням принципів сталого розвитку на прикладі однієї з провідних банківських установ України.