ФІНАНСОВИЙ АУТСОРСИНГ В АНАЛІЗІ УПРАВЛІННЯ ЕКОЛОГІЧНИМИ ПОДАТКОВИМИ НАДХОДЖЕННЯМИ - Коваль, Віктор; Фостолович, Валентина; Кубай, Оксана; Ткачик, Федір; Приступа, Людмила; Лактіонова, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Дослідження спрямоване на оцінку впливу податкової ефективності та пошук вирішення проблем фінансування діяльності з протидії зміні клімату. Незважаючи на зміни в регуляторній політиці, викиди парникових газів в атмосферу не зменшилися. Запропоновано методологію пошуку та відбору джерел фінансування заходів із протидії зміні клімату. Основою методології дослідження є бібліометричний і прогнозний аналіз сформованих баз даних. Запропоновано структуру змішаного капіталу як джерела фінансування, що включає не лише надходження екологічного податку, а й інші джерела фінансування. Виявлено, що динаміка надходжень екологічного податку поступається динаміці загальних податкових надходжень у ВВП. Найбільша частка екологічних податків належить транспортним та енергетичним податкам. Використання методів логічного та прогнозного аналізу показало недостатність екологічних надходжень і необхідність залучення інших фінансових інструментів та механізмів фінансового менеджменту для фінансування діяльності зі зміни клімату. За результатами кореляційного аналізу найзначніші екологічні доходи отримали країни: Франція (0,981), Бельгія (0,976), Греція (0,976), Австрія (0,972), Португалія (0,969). Виявлено, що коефіцієнт кореляції Пірсона менше за «нуль» у таких країнах: Данія (-0,040), Швеція (-0,101). Для підвищення значущості коефіцієнта пропонується змінити елементи екологічних податків у цих країнах. Аутсорсер, який надає фінансові послуги клієнтам, формує регіональну екологічну фінансову систему. Це збільшить швидкість обороту капіталу й зменшить потребу в капіталі. Аутсорсер ліквідує «касові розриви» за рахунок своєчасного залучення фінансових інструментів та механізмів управління фінансами, прискорить оборотність змішаного капіталу, підвищить ефективність управління надходженнями екологічного податку.