ОПОДАТКУВАННЯ В СКЛАДІ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ - Витвицька, Ольга; Калюга, Євгенія; Володін, Сергій; Рембилас, Рафал; Боднар, Ореста; Грищук, Ганна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Україна має статус країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу згідно з рішенням Європейської Ради. Процес гармонізації ведення обліку малих підприємств України відбувається шляхом наближення до європейських директив та міжнародних стандартів ведення підприємницької діяльності задля достовірного забезпечення інформаційних потреб. На сьогодні важливим є дослідження стану й розвитку малих підприємств як рушійної сили у формуванні ринкових відносин, стабільного та динамічного розвитку економіки країни. Мета дослідження полягає в оцінці системи оподаткування та її відображення в обліковій політиці малих підприємств на прикладі малих підприємств Волинської області. Оцінено роль і значення облікової політики та проаналізовано її нормативно-правове регулювання; надано характеристику чинної системи оподаткування малих підприємств та її відображення в складі облікової політики; визначено проблемні питання системи оподаткування малих підприємств. Визначено, що облікова політика передбачає сукупність способів і процедур організації та ведення обліку й формування звітності, що були обрані, виходячи зі встановлених вимог та особливостей діяльності малих підприємств. Запропоновано організаційні аспекти формування облікової політики щодо вибору системи оподаткування. Охарактеризовано рівні регулювання при формуванні облікової політики (міжнародний, міждержавний, національний, галузевий і локальний). Проаналізовано досвід провідних країн Європейського Союзу щодо оподаткування малого бізнесу. На сьогодні тривають дискусії щодо скасування спрощеної системи оподаткування, адже вона є важливим інструментом для ухиляння від сплати податків. У зв’язку з цим держава щороку не отримує в повному обсязі податкових надходжень до зведеного бюджету України.