ЗАЛЕЖНІСТЬ ВВП КРАЇНИ ВІД ВАРТОСТІ МАТЕРІАЛЬНО-РЕЧОВОГО Й ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ТА ФІНАНСУВАННЯ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ СФЕРИ - Макаренко, Петро; Бєлов, Олександр; Макаренко, Юлія; Дорогань-Писаренко, Людмила; Безкровний, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У сучасних економіках країн ринкового розвитку спостерігається високий темп змін і на макро-, і мікрорівнях. Це здійснюється через ряд об’єктивних причин. Серед них найбільш вплив на зростання валової внутрішньої продукції здійснює ряд вагомих зовнішніх і внутрішніх факторів. Тож метою дослідження є питання вибору й формування моделей та методів впливу на валовий внутрішній продукт країни матеріально-речового, людського капіталу та фінансування науково-технічної сфери. Визначено, що в основу вибору моделі впливу на валовий внутрішній продукт ряду факторів можна покласти виробничу функцію Кобба-Дугласа, яка визначає залежність створеної вартості суспільного продукту від загальних витрат живої праці й обсягу використаних основних активів. Сформована модель функції, яка, крім фактора матеріально-речового капіталу, враховує величину людського капіталу у вартісному виразі та доповнюється фактором фінансування науково-технічної сфери Вплив фінансування науково-технічної сфери на результативний показник залежить від часового лага вкладення інвестицій у науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, оскільки фінансування науково-технічного рівня не одразу запускає продуктивність знань. Визначені параметри трендів результативного показника валового внутрішнього продукту та трьох вищезазначених факторів за тригонометричною функцією показують циклічність їх зростання й спадання з майже однаковою синусоїдою, періодичність якої перебуває в межах 15-19 років. Побудована ізоквантна площина ретроспективного аналізу економіки України показала, що за умови збільшення темпів зростання матеріально-речового забезпечення на 5%, людського капіталу на 2% та зростання науково-технічної сфери в 1,72 раза можна було б досягти темпів зростання валового внутрішнього продукту до 5%. Незначний рівень фінансування науково-технічної сфери та низькі наукомісткість і технічний рівень економіки України у 2000-2020 рр. практично не впливали на зростання валового внутрішнього продукту. З іншого боку, розрахунок для економіки Сінгапуру, що входить у першу п’ятірку держав світу за обсягами високотехнологічного експорту, показує кореляційний зв’язок і суттєвий вплив фінансування науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт на темпи зростання національної економіки.