ОЦІНКА ВПЛИВУ МАКРОЕКОНОМІЧНИХ КРИЗ І ВІЙНИ НА ДІЯЛЬНІСТЬ АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» - Шпак, Нестор; Селюченко, Надія; Двуліт, Зоряна; Князь, Святослав; Кучер, Леся (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Незважаючи на значну загрозу, яку становлять макроекономічні кризи та війна для економічної діяльності організацій, в існуючій літературі мало уваги приділяється чіткій ідентифікації та кількісній оцінці таких наслідків. Ураховуючи цей факт, метою дослідження є оцінка впливу збройної агресії на економічну діяльність організацій в умовах макроекономічних криз. Методологія дослідження включає емпіричний і кількісний аналіз. Емпіричний аналіз проводився на основі офіційних статистичних даних АТ «Укрзалізниця» та Міністерства фінансів України. Кількісний аналіз ґрунтується на методах дослідження подій і різниці у відмінності для кількісної оцінки впливу макроекономічних криз і війни на організацію. Отримано кількісні оцінки негативних наслідків двох макроекономічних криз (2009 та 2014-2015 років) і воєнних дій (що розпочалися 2014 р., але не враховуючи її нового етапу – повномасштабної війни з 2022 р.) в Україні на вантажні перевезення АТ «Укрзалізниця». Застосування запропонованого підходу до оцінки наслідків війни завдяки його універсальності можливе для потреб і цілей не тільки транспортних компаній, а й інших організацій. Новизна: серед наявних розробок із цієї проблематики вперше за допомогою існуючих методів проведено формальну оцінку наслідків воєнної агресії рф, що розпочалася 2014 р., у контексті макроекономічних криз, що дозволяє отримати оцінки параметрів, стійких до індивідуально специфічних та часових неоднорідностей.