СТРАТЕГІЇ ЗМІЦНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ БІЗНЕСУ: ВРАХУВАННЯ УМОВ ГЛОБАЛЬНИХ ФІНАНСОВИХ ВИКЛИКІВ - Ушенко, Наталя; Ліхоносова, Ганна; Захарієв, Андрій; Шаульська, Лариса; Кейсі, Марчін; Гурочкіна, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У центрі уваги дослідження є алгоритм поведінки бізнесу в умовах погіршення його економічної безпеки. Алгоритм дозволяє адекватно оцінити ситуацію щодо фінансових загроз і розробити відповідні стратегічні заходи щодо їх усунення. Із метою універсалізації оцінки тенденцій елімінації бізнес-гравців на міжнародних фінансових ринках запропоновано системно-ситуаційну модель із фінансовими гравцями. Мета дослідження – теоретичні та прикладні підходи до розробки стратегій зміцнення економічної безпеки бізнесу в контексті глобальних викликів світової фінансової системи. У статті емпірично встановлено найбільш важливі чинники виникнення та поширення фінансових труднощів усіх задіяних у фінансовій системі суб’єктів бізнесу, що підтверджено результатами реактивної поведінки бізнесу за умов погіршення економічної безпеки та активації імпульсів поширення ймовірності банкрутства. Для універсалізації вимірювання тенденцій усунення бізнес-гравців на міжнародних фінансових ринках досліджено системно-ситуаційну модель, яка базується на консолідації системного й ситуаційного уявлень фінансових гравців щодо інтерпретування фінансової інформації, та адаптовано до умов поведінки інвесторів на міжнародному фінансовому ринку. Для подолання стану розбалансування системи економічної безпеки запропоновано систему критеріїв, використання яких дозволяє послідовно визначити домінанти зовнішнього та внутрішнього впливу на функціональні складові. У ході дослідження доведено, що усунення негативного впливу факторів глобальних фінансових викликів здатне збалансувати систему економічної безпеки бізнесу, вивести її на новітній етап еволюційного реагування та забезпечити подальший сталий фінансовий і соціально-економічний розвиток бізнесу. Сукупність використаних наукових методів стратегування можливостей балансування в системі економічної безпеки й запропонованих емпіричних інструментів усунення негативних факторів зовнішнього та внутрішнього впливів дозволяють створювати нові сценарно-емпіричні підходи до забезпечення зміцнення економічної безпеки бізнесу.