МОДЕЛЬ РЕАЛІЗАЦІЇ МЕХАНІЗМУ ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ ПІДПРИЄМСТВА - Череп, Алла; Маказан, Євгенія; Томарева-Патлахова, Вікторія; Лепьохін, Олександр; Канабекова, Меруерт (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У дослідженні розроблено та обґрунтовано модель реалізації механізму побудови корпоративної культури підприємства. Виявлено та доведено низку факторів, що впливають на формування корпоративної культури підприємства, досліджено причиново-наслідкові зв’язки впливу досліджуваних факторів на побудову корпоративної культури. Ці фактори включаються в когнітивну модель і встановлюються їх причинно-наслідкові зв’язки. Визначено вплив кожного фактора на результуючий показник і виявлено, що найбільший безпосередній вплив на корпоративну культуру мають структура персоналу, непродуктивні втрати робочого часу (абсентеїзм) і свідомість людського капіталу, а також зворотний вплив на цільову вершину здійснюють два фактори, а саме: ступінь стійкості людського капіталу до змін та корпоративно-функціональних стратегій підприємства; всі інші фактори моделі мають прямий опосередкований вплив на цільовий показник моделі. Оцінено ступінь збалансованості запропонованої когнітивної моделі побудови корпоративної культури. Установлено, що ця система є незбалансованою, що свідчить про існування взаємодії між чинниками, які впливають на корпоративну культуру та входять до запропонованої когнітивної моделі. Практична реалізація розробленої когнітивної моделі уможливила розробку та вивчення сценаріїв побудови корпоративної культури.