СУЧАСНА АРХІТЕКТУРА ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ ТА СТРАТЕГІЯ ЇЇ РОЗВИТКУ В ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД - Олейнікова, Людмила; Череп, Олександр; Андросова, Олена; Бехтер, Лілія; Коротаєва, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Розглянуто основні складові інфраструктури: освіта, житлово-комунальне господарство, зв’язок, медицина, транспорт, рекреаційна система, екологія, соціальне забезпечення, культура. Проаналізовано інфраструктуру регіонів і виявлено основні диспропорції розвитку та недоліки невідповідного розподілу й спробу використання виділених інвестицій на основі інтегрального індексу. Надано авторське визначення сутності поняття «інфраструктура». Велику увагу приділено аналізу стратегії розвитку фінансової інфраструктури України в довоєнний період. Доведено, що на цьому етапі було проведено низку реформ, які сприяли стабілізації банківської системи, фінансового сектора; зміні стандартів корпоративного сектора, ефективній та розвиненій інфраструктурі ринків капіталу й товарних ринків, відновленню кредитної активності банків та небанківських фінансових установ, зростанню обсягу безготівкових операцій, розширенню переліку дистанційних фінансових операцій, захисту прав споживачів фінансових послуг, зростанню конкуренції на банківському й небанківському фінансових ринках. Проведено порівняльний аналіз виділення з держбюджету інвестицій на розвиток інфраструктури США та України. Запропоновано стратегію розвитку інфраструктури України, що буде сприяти фінансовій стабільності.