МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ У БАНКІВСЬКОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ - Вахович, Ірина; Білошапка, Вікторія; Івашина, Олександр; Івашина, Світлана; Корнєєв, Володимир; Ходжаян, Аліна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
В умовах великої турбулентності національного фінансового ринку, спричиненої спочатку коронавірусом, а згодом – російським вторгненням, особливо важливим завданням сьогодні є стабільне функціонування банківської системи, яка є кровоносною артерією економіки. У цьому контексті важливим завданням є акумулювання зусиль Національного банку та комерційних банків на вдосконалення системи антикризових заходів для забезпечення стабільної роботи банківського сектора й економіки загалом. Стаття присвячена розвиткові методичного інструментарію антикризового управління в банківському секторі вітчизняної економіки. Із цією метою запропонована модель антикризового управління в банківському секторі економіки України, яка ґрунтується на прогнозуванні стійкого розвитку банківського сектора шляхом виділення трьох основних його станів: нерівноважного, мінімально організованого та максимально організованого. Тривимірна модель антикризового управління в банківському секторі дає можливість показати наочно циклічність його розвитку. У дослідженні визначені та обґрунтовані основні напрями оптимізації розвитку та регулювання внутрішніх чинників стійкості банківського сектора України. Запропоновано структурно-логічну схему моделі антикризового управління, яка передбачає виконання заходів антикризового регулювання банківського сектора шляхом виконання певної послідовності управлінських дій. У статті також визначені завдання, спрямовані на реалізацію програми заходів щодо підвищення конкурентоспроможності банківського сектора України. Розглянуті заходи щодо підтримання стійкості та забезпечення стабільного функціонування банківського сектора й підвищення довіри до нього є найважливішими передумовами фінансової й макроекономічної стабілізації.