АНТИКОРУПЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ НЕЛЕГАЛЬНІЙ МІГРАЦІЇ: УКРАЇНСЬКИЙ І СВІТОВИЙ ДОСВІД - Сергієнко, Лариса; Ксендзук, Валентина; Столяр, Юрій; Крутік, Юрій; Войціцька, Катерина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
За результатами дослідження зроблено висновок, що корупція в державі призводить до зниження ефективності економіки, зростання бідності та соціальної нерівності, збільшення прірви між суспільством і владою, трансформації політики у сфері розподілу національного багатства, розкладання моральних засад суспільства, зміни іміджу країни на міжнародному рівні. Проаналізовано зарубіжний досвід формування й реалізації державної антикорупційної політики в контексті внутрішньої та зовнішньої політики Фінляндії, Німеччини й Швейцарії, що дало змогу акцентувати на необхідності формування механізму антикорупційної діяльності у сфері запобігання та протидії нелегальній міграції. У статті визначено ефективні заходи протидії корупції в державі: сильна політична воля вищого керівництва держави щодо боротьби з корупцією, організований соціальний контроль із боку громадянського суспільства в усій системі державного управління, сувора підзвітність публічних осіб органові, що контролює діяльність державних службовців. Досліджено місце корупції в тіньовій економіці з виокремленням видів заходів щодо її подолання: правових, економічних, соціальних. Роз’яснено механізми антикорупційної діяльності у сфері запобігання та протидії нелегальній міграції. Запропоновані заходи щодо протидії корупції в міграційній царині. Визначено порядок проведення моніторингу корупційних ризиків та оцінки ефективності антикорупційної діяльності в міграційній сфері. Систематизовано складові розробленої моделі формування й реалізації механізмів антикорупційної діяльності у сфері запобігання та протидії нелегальній міграції.