УПРАВЛІННЯ ДИЗАЙН СЕРЕДОВИЩЕМ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В ІНТЕГРОВАНИХ СТРУКТУРАХ В УМОВАХ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Грищенко, Іван; Ганущак-Єфіменко, Людмила; Гнатенко, Ірина; Ребілас, Рафал (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
В останні десятиліття спостерігається глобальний перехід до епохи четвертої промислової революції, яка характеризується всеохоплюючою цифровізацією та впровадженням різноманітних інноваційних технологій, таких як штучний інтелект, блокчейн, нанотехнології, генна інженерія тощо. Здатність генерувати інноваційні технології, а також їх розробляти та впроваджувати визначає не лише конкурентоспроможність суб’єкта господарювання, а й рівень добробуту країни. Військова агресія російської федерації проти України має безпрецедентні наслідки в усіх сферах суспільного життя, зокрема значних втрат зазнала національна економіка. Критичний рівень збитків і висока невизначеність спонукають усіх учасників економічної системи до пошуку ефективних інструментів відновлення країни. Одним із таких інструментів може стати інноваційна діяльність підприємств, яка є запорукою швидкого відновлення країни у повоєнний період. Певну роль у розвитку інноваційного підприємництва відіграють інтегровані структури, які здатні акумулювати значні ресурси для здійснення інноваційної діяльності. Тому метою дослідження є визначення напрямків розвитку інноваційного підприємництва в умовах післявоєнної відбудови, а також аналіз чинників, що впливають на ефективність здійснення інноваційного підприємництва інтегрованими структурами. Інформаційною базою дослідження є дані Держкомстату України, які характеризують різні аспекти наукової та інноваційної діяльності суб’єктів національної економіки. Для досягнення мети дослідження були використані наукові методи, а саме: статистичний, порівняльний, кореляційно-регресійний, SWOT-аналізу. У результаті дослідження визначено напрямки розвитку інноваційного підприємництва суб’єктів національної економіки в умовах післявоєнної відбудови. SWOT-аналіз допоміг з’ясувати переваги та недоліки інтегрованих структур у контексті інноваційного підприємництва, а також можливості та ризики, з якими вони можуть зіткнутися у післявоєнний період. Кореляційно-регресійний аналіз виявив рівень впливу окремих чинників на інноваційну активність підприємств та допоміг сформувати напрямки впливу на зовнішнє середовище з метою стимулювання інноваційної діяльності в умовах післявоєнної відбудови.