АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ ПРОЦЕСОМ У ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ IT-СФЕРИ - Бондар, Дмитро; Павлов, Владислав; Копотієнко, Тетяна; Назарова, Каріна; Гордополов, Володимир; Нежива, Марія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є обґрунтування пріоритетності підвищення ефективності інноваційного процесу в ІТ-сфері як чинника, що сприяє розвиткові національної економіки України з урахуванням поточних можливостей та обмежень. У дослідженні обґрунтовано, що утримання конкурентної переваги в інноваційному просторі через розвиток процесів цифровізації в Україні вимагає постійного вдосконалення управління інноваційним процесом в ІТ-сфері, підвищення ефективності впровадження нових технічних, організаційних і маркетингових рішень. Показано, що за умов впливу нестабільного зовнішнього середовища існує необхідність розробки та впровадження системи управління, яка б надавала можливість отримання конкурентних переваг ІТ-сфери й підтримання конкурентних позицій українського ІТ-бізнесу на ринку. Пріоритетом розвитку визначено довгострокове зростання, рушійною силою – інновації й сучасні технології, а також висококваліфікований персонал та інституційний капітал. Водночас традиційні фактори виробництва (земля, природні ресурси, робоча сила) втрачають своє значення. Визначено пріоритети управління інноваційним розвитком в ІТ-сфері. Реалізація інноваційної політики в ІТ-сфері України, виходячи з поточних можливостей та обмежень, забезпечуватиме системне й стале зростання ефективності інноваційного розвитку в цій царині, сприятиме розвиткові національної економіки України. Результати дослідження доцільно імплементувати для розвитку теорії та методології інноваційного розвитку на макро- та мезорівнях, а також у стимулюючій моделі інноваційного процесу України з урахуванням стану її провідних секторів економіки, зокрема ІТ-сфери.