ГРУПУВАННЯ КРАЇН ЄС ЗА РІВНЕМ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТА СТАБІЛЬНІСТЮ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА ОСНОВІ ABC-XYZ-АНАЛІЗУ - Яремко, Галина; Матвіїв-Лозинська, Юлія; Барабаш, Олена; Шайнер, Ганна; Драпалюк, Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Дослідження економічного розвитку та стабільності економічних процесів країн є критично важливим завданням, оскільки воно допомагає розуміти й аналізувати процеси, що відбуваються в економічних системах. Країни суттєво відрізняються за економічним розвитком, і їх групування за певними параметрами допомагає краще розуміти загальну картину економічного стану держави. У статті запропоновано групувати країни ЄС за рівнем економічного розвитку та рівнем стабільності економічних процесів на основі показників ВВП й ВВП на душу населення за допомогою ABC- та XYZ-аналізів. Дослідження проведене на базі країн Європейського Союзу (ЄС) за період 2015-2022 рр., оскільки ЄС є великим регіональним об’єднанням країн зі спільними економічними, політичними та соціальними цілями. Інформаційною базою слугували статистичні дані Світового банку. У процесі дослідження виявлено наявність розбіжностей для країн між рівнем ВВП і рівнем ВВП на душу населення. Також проведене позиціонування України за рівнем економічного розвитку та рівнем стабільності економічних процесів на основі показників ВВП й ВВП на душу населення, з урахуванням того, що країна з 2022 року є кандидатом на членство в ЄС. Результати дослідження допоможуть зрозуміти мозаїку економічної ситуації в різних країнах ЄС та виділити ключові висновки для подальших досліджень або ухвалення рішень. Ця інформація може бути корисною для розуміння основних тенденцій в економіці європейського регіону, визначення можливих сфер для співпраці та інвестицій, а також для розробки стратегій покращення розвитку й стабільності в кожній із країн ЄС.