ДІАГНОСТИКА СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА - Жам, Олена; Рудика, Віктор; Воронько-Невіднича, Тетяна; Бебко, Світлана; Шіковець, Катерина; Квіта, Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Світова фінансова криза показала, що старі методи, інструменти та моделі діагностики стратегічного управління фінансово-економічним розвитком підприємства не діють із необхідною ефективністю. Тому постає проблема розробки таких моделей, методик і форм оцінки фінансово-економічного розвитку підприємства, які б найповніше відповідали вимогам сучасності. Метою дослідження є розробка комплексної методики діагностики стратегічного управління фінансово-економічним розвитком підприємства. У роботі розглянуто процес діагностування фінансово-економічного розвитку на прикладі підприємства текстильного виробництва. Визначено, що фінансово-економічний розвиток є системно керованим, отже, основою його координації повинен бути системний підхід та сучасні інформаційні технології. Для діагностики стратегічного управління фінансово-економічним розвитком підприємств текстильного виробництва запропоновано застосувати «Кібернетичну концепцію управління граничними ресурсами і станами об’єкта розвитку (КУРСОР+)». Ця концепція заснована на інтегральній моделі результату системно-ситуаційного фінансово-економічного розвитку та включає розрахунок збалансованої системи показників. Зауважено, що причиново-наслідкові зв’язки, що існують між усіма показниками складових збалансованої системи показників, є відображенням прийнятої на підприємстві управлінської бізнес-стратегії. У статті запропоновано проводити процедуру згортки всіх коефіцієнтів кореляції. Аналіз необхідних і достатніх умов існування екстремуму показника розвитку як функції багатьох змінних дозволив визначити диференційні рівні стратегічного управління фінансово-економічним розвитком підприємства текстильної промисловості. Запропонована методика буде корисною для стейкхолдерів ринку, які опікуються процедурою вчасної діагностики стратегічного управління фінансового-економічним розвитком підприємства для ефективного ухвалення управлінських рішень.